Mercè Sardà Valls | Una vida en dansa

_N8A2776 bis.jpg

Vaig començar a ballar quan tenia 18 anys. Més tard em vaig llicenciar en Dansa Contemporània a l’Institut del Teatre de Barcelona, amb l’especialització de Pedagogia de la Dansa, i des d’aleshores segueixo impartint pedagogia arreu.

Darrerament he format part de l’equip docent de l’Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí, impartint classes de moviment integrat a la música.

També he participat en l’equip docent de l’Associació Conarte Internacional, vinculada amb la Universitat de Girona que té com a objectiu educar a través de les arts i la cultura, i que centra la seva tasca en les escoles públiques, sobretot en aquelles que presenten un alt índex de diversitat i marginalitat.

Una vida en dansa…

“Vaig tenir el meu primer contacte amb la dansa de la mà d’en Gerard Collins. Va ser ell qui em va introduir i em va fer estimar la dansa.

Un cop acabats els meus estudis a l’Institut del Teatre i a altres escoles de Barcelona em vaig traslladar a viure a Verges (Baix Empordà).

L’exercici de la dansa en un poble no és fàcil i menys a l’any 1984. Per tant, a més de donar classes en alguna escola de Girona, m’havia «d’inventar» la feina i vaig anar a oferir dansa a l’Associació de Pares d’ Alumnes del meu poble. El tipus d’alumne que vaig trobar no tenia res a veure amb l’alumne d’escola de dansa i vaig comprendre que havia d’adaptar els meus coneixements a les necessitats dels nens d’aquell entorn: experimentar, inventar, adaptar i readaptar.

La possibilitat de poder formar-me al centre «l’Eix» de Palafrugell -on l’Anna Mias i la Núria Vives em van introduir en el món de la dansa educativa i creativa- em va oferir tant la possibilitat de gaudir de cursos interessantíssims com de conèixer professors molt experimentats (Yvonne BergeUte StrubBlandine Calais Germain i Mariona Martí). A l’Eix vaig conèixer la Gimnàstica Holística, la Eutonia i altres tècniques de consciència corporal que em van ajudar molt a enfocar els meus ensenyaments de la dansa.

Des de l’any 1990 imparteixo classes de manera continuada en diverses escoles i instituts públics, i faigformacions per a professors i també per a pares i mares.

El meu interès s’orienta principalment cap a la utilització de la dansa com a eina d’aprenentatge en 1r i 2n cicle d’Educació Infantil i en Educació Primària.

Del 2000 al 2009 formo part de l’equip pedagògic de l’Escola Municipal de Dansa de Celrà, ocupant-me de la programació pedagògica i de la línia de treball amb infants i joves

Al mateix temps formo part de l’Associació La Perla, des d’on treballem per a l’impuls i la difusió de la dansa a les comarques de Girona.

El 2003 presento una experiència educativa relacionada amb la Dansa Creativa en el marc de les III Jornades d’Educació Infantil de l’ICE (Institut Ciències de l’Educació, Universitat de Barcelona).

També imparteixo tallers i seminaris per a estudiants en centres de grau superior d’educació infantil , conservatoris de dansa i centres culturals.

Com a coreògrafa he dirigit diversos espectacles de dansa per a nens i joves.

I fins avui… movent-me per la dansa. Sí, la dansa educa!