LA DANSA CREATIVA COM A EINA EDUCATIVA
TRETS BÀSICS DEL TALLER
- Dona a conèixer la dansa creativa per a nens i nenes.
- Ofereix recursos i estratègies didàctiques.
- Combina la teoria amb la pràctica mitjançant un procés d’ exploració a través de l’auto-experiència.
- Ensenya a observar, analitzar i compartir experiències.
A qui va dirigit?
- A professors de dansa creativa i/o dansa contemporània.
- A professionals i estudiants dels cicles d’infantil i primària de l’ensenyament reglat i no reglat, especialment en les vessants de la dansa i del moviment.
- A d’altres professionals interessats en adquirir nous recursos per ampliar la seva oferta educativa (professors de música, educació física, teatre, monitors de lleure, etc.)
OBJECTIUS
- Descobrir el valor de la dansa creativa com a eina educativa més enllà de la tècnica treballant processos bàsics del desenvolupament corporal, intel·lectual i emocional dels infants.
- Formar els docents per tal que ajudin els nens i les nenes a prendre consciència del seu cos ampliant el seu llenguatge gestual .
- Oferir una formació encaminada a la participació activa, portant l’infant a desenvolupar les capacitats que li permetran adquirir un llenguatge personal ric, viu i creatiu
- Fomentar la sensibilització dels educadors per què repercuteixi directament en la seva relació amb els infants.
- Proporcionar recursos i estratègies didàctiques per arribar al coneixement de la dansa creativa a través de l ‘experiència personal dels participants.
- Aprendre a observar, analitzar i compartir experiències amb la fi d’enriquir la pràctica docent.
CONTINGUTS
Teoria :
- Introducció a la història de la dansa contemporània.
- Exposició dels conceptes bàsics de la dansa creativa.
- Desenvolupament d’aquests conceptes segons el moment evolutiu dels nens i les nenes.
Pràctica :
- Descobriment i sensibilització del propi cos i del seu funcionament.
- Percepció del ritme, de la música i de l’espai.
- Desenvolupament de la concentració i comprensió intel·lectual.
- Despertar de la creativitat i de la imaginació.
- Treballar l’intercanvi entre alumnes i educador.
- Utilització de materials, objectes i recursos per aconseguir els objectius d’aquest treball.
Interrelació de la teoria i la pràctica :
- Exposició de les experiències amb material visual i musical per il·lustrar las vivències del grup durant les sessions.
METEDOLOGIA
La metodologia consisteix en la combinació d’explicacions teòriques amb un procés d’exploració centrat en la auto-experiència com a sistema d’aprenentatge. Alguns aspectes metodològics :
- Pràctica de dansa creativa a través de la qual els estudiants viuen una experiència que els porta a entendre integralment els beneficis de la dansa a l’educació.
- Adaptació de recursos, coneixements, metodologies i exercicis per traduir el que s’ha experimentat personalment al llarg del taller, adaptant-ho a les diferents edats dels nens i les nenes.
- Recursos per a la creació d’espectacles i/o tallers amb infants: treballs d’organització de material “coreogràfic” per crear petits muntatges.
- Treball amb material didàctic per comprendre l’origen del moviment a través del joc (teles, cordes, pilotes, banquets, fustes, passarel·les, cercles, etc.).
- Creació d’activitats d’aplicació del que s’ha après -individualment o en grups- i el seu posterior treball d’anàlisi i reflexió.
INFORMACIÓ
Ubicació: Rupià (Baix Empordà, Girona)
Nombre de participants: un mínim de 8 persones i un màxim de 14.
Duració: intensiu de Dilluns a Divendres. 18 hores lectives
Dates: 26, 27 i 28 de Juliol, 2019
Horari: divendres (16:00 a 20:00) / dissabte (9:00 a 13:00 – 16:00 a 20:00) / diumenge (9:00 a 15:00).
Per reservar és necessari fer un ingrés del 20% per avançat. L’ingrés es farà a un número de compte que us donarem personalment.
PREUS
190€ per a formació
Per a reservar plaça o per a més informació, contacteu amb:
Mercè Sardà Valls – (+34 676 461 224) – sarda.merce@gmail.com
Més informació de Mercè Sardà:
- 1980-84 : Estudia Dansa Contemporània a l’Institut del Teatre de Barcelona.
- 1985 : S’instal·la a Verges (Girona) on comença la seva formació com a pedagoga amb Anna Mias, Núria Vives, Ute Strub, Yvonne Berge, Blandine Calais i Mariona Martí, especialitzant-se en el treball educatiu en dansa dirigit a nens i adolescents.
- 1993-actualitat : Imparteix classes de forma continuada en diverses escoles i instituts públics. El seu interès s’orienta principalment cap a la
utilització de la dansa com a eina d’aprenentatge en primer i segon cicle d’educació infantil i en educació primària.
- 2000-10 : Forma part de l’equip pedagògic de l’Escola Municipal de Dansa de Celrà, ocupant-se de la programació pedagògica i de la línia de treball amb nens i joves.
- 2000-12 : Treballa en l’Associació La Perla per la Dansa, per impulsar i difondre la dansa en les comarques de Girona.
- 2003 : Presenta Una experiència educativa relacionada con la dansa creativa en el marc de les III Jornades d’Educació Infantil del ICE (Institut Ciències de l’Educació, Universitat de Barcelona) i imparteix tallers i seminaris per a estudiants en centres de Grau Superior d’Educació Infantil.
- 2005-actualitat : Imparteix tallers i cursos dirigits a professionals del món de l’educació i a docents de la dansa.
- 2014-16 : Forma part de l‘equip docent de l’Associació ConArte que té com a objectiu educar amb i a través de les arts i la cultura.
- 2014-actualitat : Forma part de l’equip docent de l’Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí impartint classes de música i moviment.
- Com a coreògrafa ha dirigits diversos espectacles de dansa per a nens i joves, entre ells LA DANSA, MO(VI)MENTS i JOCS D’ORQUESTRA.